pondělí 15. května 2017

Říše a století Walmartu - nakupování potravin v USA


U tohohle článku nezapomeňte, že to tady zbožňuju. 
Ale Walmart je fakt vesmír sám o sobě!
Posuďte sami.



Obchodní řětězec Walmart. Walmart je nebe i peklo v jednom. Dějí se v něm zvláštní věci, jako například ztráta soudnosti - člověk nikdy nekoupí jen to, pro co přišel. Nebo to, co má na lístku. Minimálně ta Cola nebo nějaká ňamka u pokladny přesvědčí. Nebo balzám na rty. Za dolárek, neber to! Docela známý je pojem "People of Walmart", ale zas tak moc podivných individuí jsme nepotkali. Možná nám přišli v pohodě, vzhledem k tomu, že i náš vzhled je občas echtes...kemperský. A sortiment? O tom bude tenhle článek! Nafotila jsem potajnačce co nejvíc zajímavostí a odlišností, ale málem jsem si u toho nadělala do gatí, protože focení je zakázáno.

Walmart je něco mezi naším Tescem a Makrem. Jedná se o supermarket, kde mají prostě vše. (Kromě "roof racks"/držáků věcí na střechu auta, ty nejsme schopní sehnat zatím nikde.) Ceny jsou maloobchodní a na fotkách jsou občas vidět i cenovky, pro velké zájemce  o přepočítávání (24Kč=1USD). Rozdíl je ten, že u nás v Tescu se neprodávají zbraně! A další hromada věcí. Pokud se něco z popisovanýho a vyfocenýho u nás takhle prodává, dejte mi vědět!

Juchů! Minule jsme asi jedli nějakej nereálnej. Tohle je fakt přesný. Na mlíku je pro změnu zezadu napsaný, že obsahuje mléčný produkt.

Kamarádka Domča, žijící v USA delší dobu, pro nás trefně shrnula americkou filozofii. "Convenient" (praktický, užitečný), na maximum, o to tu jde. U mnoha produktů si tedy obyčejný Čech buď ukroutí hlavu anebo se smíří s tím, že tohle tady prodává a frčí. Děláme obojí. V úžasu soustavně objevujeme nové a nové vychytávky. S některými se smířit prostě nedokážu a považuju za hovadiny (loupátko banánu apod.). Jiný věci jsou tu geniální, ale často bohužel třeba brutálně neekologický (např. vodotěsný sáčky na zip). 

Walmart je boží v tom, že je všude a je v něm vše. Pekelná je kvalita a obecná úroveň potravin považovaných za mainstream nákupů. Toustovej chleba, "plastic cheese" a mražený hotovky. Poznáme to třeba na tom, kolik je tu mrazících regálů oproti u nás. Chceš-li nakoupit zdravě a česrtvě, min. 80% obchodu rovnou přeskoč. Super je na Americe to, že tu existují obchoďáky s obdobným výběrem v bio a eko (a dalších nálepkách) kvalitě - Publix, Safeway aj. Nákup na pár dní se tu bohužel velmi jednoduše vyšplhá ke 100$. Stravovat se tu zdravě tedy je možné, je to dražší, takže je potřeba to promýšlet - potkali jsme dost Američanů, kteří to zvládají. My úspěšně kombinujeme všechny možné zdroje a nejraděj vyjídáme ledničky cizím lidem 😅 Obecně platí, že během kempování stolujem dost prasácky a během hlídání domů máme hody hodný Polreicha. 

Ovoce a zelenina

Drahý! Širokej výběr všemožných tropických záležitosti (obzvlášť na Floridě), ale ceny dost bolavý. Největší haluz jsou předpřipravený svačinky. Protože MAMINKA JE BUSY! Kup si Mickey Mouse s jablíčkama. Jednou  čekal Vašek před obchodem se psem a poprosil mě, ať koupím ananas. Pak se zlobil, že mi to trvalo dlouho, ale nebyla jsem schopná se rozhodnout jestli koupit ananas celý, nebo opracovaný špalek bez kůry či už rovnou nakrájené kostky. Moc variant. Koupili byste si pytel oloupaných a nakrájených jablek na měsíčky? Nebo to ve vás taky vzbuzuje nedůvěru?


Proč...ne?
Předkrájená cibule..cool! Ale.. proč...jo?

 

Máslo a oleje

Máslo se dá najít chuťově podobné jako to naše, jen člověk musí být pozorný na nápisy. S máslem se ale v Americe umí dělat zázraky. Tak například udělat z něj sprej! Nejprve mi to přišlo jako hovadina. Později jako úplná kravina, obzvlášť když jsem se v jednom domě snažila naložit maso na kung pao a musela ho sprejovat. Říkala jsem si, kriste, to jsou tady všichni tak líní, že je pro ně i problém na pánvičce rozpustit kousek másla a raděj potřebujou sprej? Ne že by nefungoval skvěle, ale moje česká šetřivá dušička si nedokáže představit, kolik tuku v láhvi spreje je v poměru s cenou. A to říkám já, zhnilá jak veš (ale Vašek a naši to o mě nesmí říkat). Ale teď si bydlíme hezky v domě s teráskou a plynovým grilem a voila, olej ve spreji mi přijde jako fakt dobrej nápad. Hranice mezi super vylepšovákem a samoúčelnou věcí, která se samozaměstnává je tu velmi tenká! 


Máslo ve spreji na postříkání popcornu tu mají, ale rychlovarný konvice v domácnosti ne. Až tak je dobrodružnej náš život na cestách!

Chleba s máslem a medem? Na táborech jsme předmíchávali medový máslo.  Tady je další level.

Na USA mě baví skládání názvů věcí či míst. Názvy jsou často doslovný a hodně významový. Příkladem může být margarín s názvem "Nemůžu uvěřit tomu, že to není máslo!". To mi přijde príma, kam se hrabe nějaká Flora s Ramou. Ne že bychom margaríny jedli, ale podařilo se mi na nich špionážně zachyttit i ty giga balení.

Zdravíčko pro srdíčko, kilovka.
Olej ve spreji patří do každé domácnosti!



Kuchařky potěší, že Walmart nabízí i široký výběr míň dostupných věcí. Vedle klasických olejů se dá najít x druhů kokosových a dalších alternativ. Například avokádový olej ve spreji. (to by mohlo být super na vlasy!)


Do velkýho trucku, velký balení

Mezi potraviny, které se tu kupují ve velkých balení patří například mlíko. Denně ke kravičce pro čerstvý mlíko nechodíme už skoro nikdo, ale tady se kupují několika galonové barely různých typů mlík. Naši mi vždycky říkali, že odtučněný mlíčný výrobky jsou fujtably plný chemie. Tady proto rovnou vždycky bereme plnotučný a vyhýbám se všemu semi, reduced nebo s vitamínkem D. Mezi super produkty tu patří všemožný alternativní mlíka jako je mandlový, sójový, nebo třeba rýžový. Jsou tu k dostání v normálním obchoďáku a ne pouze jako podpultovka ve zdravce. Do kávy nám u lidí doma šmakuje prodáváná half-and-half smetana s mlíkem. Průměrná rodina má doma giga ledničku a k ní většinou ještě i externí mrazák. Nejspíš proto ty velký balení. A nebo jsou velký balení a poměrně nízký ceny pro místní lákadlem k nakupování? 
Větší jsou tu i plechovky piva, necelý litrovky. Vašek si na velikost nestěžuje, s chutí už je to horší. K cenám ještě stojí dodat, že jsou bez daně.


 

Šíroký sortiment odcaaaď až pocaaaď

Tenhle výjev na mě působí až umělecky. Naštěstí jsem rajčatovou omáčku nesháněla.
Na pár příkladech bych chtěla ukázat někdy ochromující možnosti výběru. Dostávám se tu v obchodech často do rozhodovací paralýzy. Velmi špatný nápad je jít do Walmartu hladovej, "že si něco koupím". V takových momentech se ze mě stává bloumající zombie, čím dál tím unavenější a děsně "hangry" (hungry + angry), díky nachozeným kilometrům mezi regály. Doma jsem nějak zvyklá na cca tři úrovně produktů, třeba u kečupů. Aro je sr*čka, Otma je normálka a Heinz je asi kvalitní, ale drahej, a vůbec, kdo pozná rozdíl, beztak je to všechno z Čínských rajčat. V novým prostředí je potřeba se zorientovat. Ruku na srdce -  kterou omajdu z fotky byste si vybrali?! (je to navíc tak zlomek regálu). K průvodcům po státech by se měly vydávat brožury na nákupy! 
K paralýze se pravděpodobně pojí i jazyková bariéra - někdy už jsme unavení studovat každou věc zvlášť. Na druhou stranu, díky tolika možnostem má nakupující možnost jednoho dne, asi po delší době, najít opravdu perfektní věc přesně dle jeho představ.
Jakmile se mi podaří úspěšné rozhýbat paralýzu, je potom těžký se udržet a nezačít nakupovat vše. Navíc ve Walmartu mají vše, čili kromě potravin přichází na řadu rukodělný pytlovinky, oblečení, kosmetika... ale o tom v dalším článku.

 
Ranč, ranč, ranč.. a proč je některej vzhůru nohama? Už vím, je to kondicionér. Asi už stárnu.
Srdíčko by ve Walmartu určitě zaplesalo každé nadšené pekařce. Jsou tu většinou dva regály plné spešl potřeb a přísad na pečení. Pro lenošnější hospodyňky jsou v chlaďácích předpřipravený tuby s těstem, případně suchý směsi nebo zamražený dobroty. V regálech jsou nejrůznější zdobítka, příchutě, krémy, věci co člověk zamíchá do těsta. Kousky čokolád na sto způsobů. Předpřipravené bobečky čokolády, žádný vyrábění kousků čokolády mačetou z čokolády na vaření Orion (nyní už jen "na vaření", bo to legálně čoko už ani není). Pinterest a virální cukrářský videa můžou být v klidu zásobovaný odtud.
Tohle nejsou kokina na normální spotřebu, ale na pečení. Ani nevím jak to nazvat. Posypky? Značkový posypky?


Nevím přesně jak se to používá, ale chci to všechno!

Pečivo

Shodli jsme se, že pečivo tu stojí docela za prd. Rozhodně z Walmartu. Chleba se prodává především toustovej (2 miliony druhů) a k tomu pár vek ala "french bread". Chleba chleba to není. Chuť sladkýho pečiva je min. z 90% složená z cukru, takže ani milovaný cookies nebo brownies nám nakonec moc nejedou, je to taková umělá sladkost. Po táči s meruňkama bych se umlátila. Po něčem z pravýho másla, smetany, ovoce. Vůbec, ty naše český budky pekárenský jsou super, máme doma neuvěřitelnej výběr sladkýho i slanýho. Tady nejvíc frčí donuty. PS: A taky muffiny, jeden jsem měla v bistru i smaženej.

 

Vajíčka

Ve vajíčkovým byznysu jsme narazili na tři pozoruhodnosti. V Americe je všechno obecně větší. Silnice, auta, dost lidí (ale ne až tak, jak se říká) a hlavně balení potravin. Giga mega balení čipsů, hektolitry šamponů a barely džusů jsou normálka. V našem případe mini ledničky a nejistýho chlazení je vždy o nervy, jestli koupit vajíčka. Obzvlášť když se často prodávají jen po platech jak pro Karlovu pekárnu. Průměrná mamča většinou dává do vozíku plato alespoň 30 vajíček, spíš 2x. S cenou vajíček je to jako u nás, jakmile nakupujícího zajímá kvalita chovu a wellbeing slepic, prohne se. V jedné pobočce Walmartu vyřešili velká balení tím, že je někdo naporcoval vejpůl a my si šťastně odnesli 6 vajec. Nejmilejší mi zatím byli dvě vajíčka z ruční benzínky uprostřed lesů Georgie, který jsme od paní dostali do pytlíku a po pár hodinách je usmažili a snědli jako exkluzivní zboží, protože jsme v té době ještě neměli ledničku.

Druhou raritou jsou uvařený a oloupaný vajíčka. Přijde mi to super jako svačinka, zdroj bílkovin, obměna sýra/šunky, tatranek. Určitě to šetří čas - a to jde nejvíc, protože ten stojí peníze a je třeba... co je vlastně třeba dělat, namísto vaření a loupání vajíček? IDK. Ve školním bufetu bych je místo bagety Crocodille koupila a doufala, že nejsou od minulých Velikonoc. 

Největší magořinou, nad kterou zůstal stát i Vašek, je prodej žloutků a bílků zvlášť. V láhvi. Už z nápisu "100% Liquid Egg Whites" se mi chce trošku grcnout. Nikdy! Chápu pouze u profi kulturistů a bodybuilderů, pro který jsou žloutky příliš kalorický a je jim vždycky líto, že se kvůli nim půlka kuřátka nenarodila zbytečně.To prostě nemůže být čerstvý!

Bohužel je to dle nápisu opravdu z vajíček. V tomhle případě bych byla raděj za palmovej olej a sóju.





Walmart je prostě místní záležitost. My si teď dem dát čipsy. A to když se tady sežere celej balíček, to je teprv průšvih, protože jde minimálně o Family size XXL. 



😁



Žádné komentáře:

Okomentovat