čtvrtek 12. července 2018

Jak koupit auto v USA - slovníček pojmů k registraci

Tradiční žlutý krasavec na tradičním san-franciském krpálu.
Líbilo by se vám van-life putování Amerikou? Toužíte kempovat s barevným retro Volkswagenem se surfem na střeše na plážích Kalifornie nebo u horských jezer v Rocky Mountains? 
Zjistili jste, že za nejmenší auto z půjčovny zaplatíte 100 dolarů denně a to nejspíš bez jakéhokoli pojištění? 

Chtěli byste si v Americe koupit na cestování vlastní auto a ušetřit za půjčovné? 
Ať už jste na Work and Travel nebo sníte o dlouhodobém putování ve jménu Alexandra Supertrampa, mezi vámi a vyhlídnutým autem může stát pár překážek.

Do Ameriky jsem jela s naivní představou, že si auto jednoduše koupím, zaplatím a pojedu. Možná to byla známka nerozvážnosti, ale pořád se držím svého hesla: 

"Příliš mnoho vědění zabíjí odvahu!"

Pokud vás riskování desítek tisíc korun neláká, přečtěte si před cestou následující řádky. O tom, jak jsme se my u vyřizování dokumentů zapotili si můžete přečíst např. zde: Epopej o kupování auta a ty nejlepší rady nasát here: Jak koupit auto v USA.

Koupě a prodej auta turistou v USA není standardní záležitost (ehm ehm, tak trochu, ehm... možná i nelegální, ehm, říkejme tomu třeba šedá zóna), ale s trochou trpělivosti a psíma očima na paní úřednice je možné cokoli. 
Po koupi je totiž nutné přepsat auto na nového majitele a tato registrace v sobě obnáší pár problémů, které musí nerezident krapítko obejít. Kdyby se vás někdo ptal, kdo vám tyto postupy poradil, tak se neznáme a „kamarádka kamarádky říkala…“, ok? 🙈🙉🙊

Letní repasy pro Coca Colu, které jsem potkala v Brně u mechanika
 při zalepování díry v mém autě. Údajně v sobě mají i mašinu 
na tisk jmenovek na plechovky!


Kompletní článek, jak si chytře a bezpečně (rozuměj – lépe než my) koupit a zaregistrovat auto v USA, naleznete v členské sekci Travel Bible: https://travelbible.cz/van-life-v-usa/.

Pokud jste se už stihli ponořit do cizích pojmů při Googlování „How the heck can I buy a car in US?“, následující slovník pojmů vám pomůže se v amerických procesech vyznat.


Slovníček pojmů k registraci auta v USA 


Terénnější verze našeho Chevy. Žebříky, sekery, lopaty.
Absolutně luxusní monstrum.
Cca 10x vyšší ceny než naše dodávečka.
Ve všech státech USA neexistuje jeden univerzální postup, jak auto oficiálně zapsat do registru vozidel a legálně s ním jezdit. Každý okres i město se řídí jinými pravidly a v konečném výsledku vždy záleží na ochotě konkrétní úřednice vyjít netypickému žadateli, jako je cizinec s dlouhodobými vízy, vstříc.
Poradit obecně jak koupit a zaregistrovat auto je z těchto důvodů složité, ale k orientaci ve všech cizích pojmech a postupech pomůže jiným cestovatelům následující slovník pojmů, se kterými se na úřadech potká, i když např. v jiném pořadí.

Motor Vehicle Registration

Dobrá zpráva, jde to, povedlo se nám to 2x. Nezbytná je jistá úroveň angličtiny na vyjednávání. Komunikaci s úřady jsme zvládli jednoduchým stylem: „Hello, I just bought a car, what do I have to do?“ K úspěchu nás dovedla kapka drzosti a především neodbytnost. Nepostradatelným pomocníkem byl funkční americký telefon s daty na nekonečné potvrzování všech kontaktů, otevíracích dob nebo adres.

Title

Oficiální dokument potvrzující vlastnictví vozu. Něco jako velký techničák. Důležitý je při nákupu auta – po zaplacení vás původní majitel uvede na zadní stranu jako kupce a oba se na Title podepíšete. Od tohoto momentu je auto vaše a je nezbytné zažádat na příslušném úřadě o vystavení nového Titlu na vaše jméno, auto zaregistrovat a dostat novou SPZ.


DMV (Department of Motor Vehicles)

Registr silničních vozidel. Úřad, pod který spadáte fyzickou adresou uvedenou na Title. Jedná se buď o samostatnou budovu, nebo oddělení například radnice (town hall). Na základě doložených dokumentů vám vystaví nový Title na vaše jméno. Mezi orientační zdroje informací patří stránka www.dmv.org, na které se dozvíte požadavky na budoucí majitele vozidel (například které dokumenty musí přinést s sebou, kdy musí být pojištěný, apod.).

License Plates

Auto kupuj v Coloradu! Vše tam je jednodušší.
SPZ-tky neboli státní poznávací značky. Kromě identifikačních číslic mají na sobě nalepené tzv. tags označující rok a měsíc, do kdy platí. V obvyklých případech bývají vydané na 12 měsíců. V případě kratší doby platnosti pozor na komplikace s jejich prodlužováním. Pro cizince neplatí automatická pravidla.

VIN (Vehicle Identification Number)

Jedinečné číslo označující každé vozidlo a důkaz, že auto není kradené. Nejčastěji ve spojení s VIN inspection, kterou provádí zadarmo, nebo za malý poplatek policie (např. 10 dolarů). Ta porovná číslo na vozidle (většinou nálepka na dveřích či jinde na karoserii), údaj v Titlu a policejní databázi.

Vehicle Safety Inspection

Ekvivalent české technické kontroly. U registrace je povinná jen v některých státech, ve velké části USA 1x ročně či ob rok, anebo podle stáří auta. Pozor na státy na západním pobřeží s povinnou kontrolou emisí.

Liability Insurance

Povinné ručení. Často musí být zřízené na jméno majitele ještě před registrací auta, nebo do 10 dnů po ní. Rozdíl oproti ČR je v tom, že v USA jsou pojištění řidiči, zatímco u nás auta. Proto by měl být připojištěný i další pravidelný řidič vozidla. Při občasném půjčení vozidla by případnou škodu způsobenou jiným řidičem mělo pokrýt pojištění majitele.

Úlovek z Francie, kde bylo obytných dodávek habaděj.
Tahle měla vedle postele i linku se sporákem, velikostně pro skřítky.

Adresy a jak na ně


Největší překážka k zaregistrování vozidla se pojí s faktem, že jako turista nemáte v USA trvalé bydliště. Při volbě oblasti, kde vaše dobrodružství začne, je proto nezbytné nastudovat dopředu podmínky jednotlivých států a vybrat ten nejshovívavější.

Proof of Residency

Potvrzení o trvalém bydlišti v USA, které se dokládá například nájemní smlouvou či složenkami. Není povinné ve všech státech, ale tam, kde je, se stává pro cestovatele velkým problémem. Lze jej vyřešit notářsky ověřeným prohlášením vašeho amerického kamaráda, že u něj bydlíte.

Physical Address

Naše obvyklá adresa:
the middle of nowhere,
nobody knows where
.
Trvalé bydliště, které v lepším případě (např. v Coloradu) není třeba dokládat potvrzením.

Mailing Address

Doručovací adresa, kam jsou z DMV za několik týdnů zaslané vyhotovené dokumenty.

General Delivery - super užitečná záležitost!

V USA si můžete i jako turista požádat o zaslání zásilky na vaše jméno na pobočku pošty a to zadarmo. Zeptejte se přímo na pobočce, jaké jsou jejich požadavky. Většinou stačí použít adresu pošty a své jméno, jindy pouze nadepsat dopis:

Pepa Novák
General Delivery
San Francisco, CA 123 45

V některých případech bylo potřeba vyplnit malý formulář. Adresu pošty můžete ideálně použít jako Mailing Address při registraci auta.


Chceš se do Ameriky vrátit? Stýská se ti? To jsou zbytečné otázky :)





Hodně štěstí při všech vyřizováních, ať už k vám tyto informace dostanou kudykoliv. 
Celé naše roční dobrodružství v dodávce je samozřejmě zdokumentováno na 
www.facebook.com/andyjede a pokud se dostanete do kupovací/registrovací situace a budete mít nějaký dotaz, se kterým bych vám mohla pomoci, určitě mi napište. 😎

A.

AndyJede alias AndySeVeze, VašekŘídi


Žádné komentáře:

Okomentovat