středa 15. února 2017

New Hampshire - Epopej o autě




🚙  Jak se kupuje auto v USA? Blbě!  💪


Ale nevzdali jsme to.



Po příletu jsme si auto nejprve na týden v New Jersey pujčili, bez něj se v Americe člověk nikam nepohne. Natož do 350 mil vzdáleného New Hampshiru. Díky útočišti u kamarádů jsme začali shánět auto od prvního dne v NH. Při první projížďce městečkem Littleton, pár metrů od našeho dočasného ubytování, jsem si u jedné autodílny všimla dodávky s klasickým nápisem  FOR SALE . Jeli jsme dál, podívali se do pár prodejen aut, dozvěděli se ceny super kár absolutně mimo naše možnosti a zase odpanáčkovali. 

Vyrazili jsme k dodávce, kterou jsem zahlídla – prodávali ji borci z autodílny, kteří si už pořídili dodávku novější. Cena slušná a domluvili jsme se i na nižší, jelikož auto potřebovalo vyměnit přední sklo kvůli prasklině. Krásná náhoda a štěstí, vše vypadalo tak jednoduše.

Následovalo vyřizování papírů. Moje velmi neoblíbená disciplína. Úvodem bychom mohli říct jediné – jasně, měli jsme si to najít dopředu. Ale kde by pak bylo to dobrodružství? Ty hodiny a hodiny ježdění autem? Ty promrzlý těla? Ta euforie když se podařilo získat užitečnou informaci! Ty propady, když to vypadalo, že auto legálně neseženeme… Byl to sice týden, ale připadá nám to minimálně jako měsíc. Takže bez hodnocení naší připravenosti, jak to tedy s těmi auty je.

Co nás koupě auta naučila a kroky, jak sehnat auto:

 

0. PRŮZKUM. Nikdy nelze být dostatečně připraven. I kdybychom si vše vygooglovali, bylo třeba telefonovat a obcházet jednotlivá místa, atd. Opět použiju citát, kterým jsem uzavřela svoji bakalářku:  „Příliš mnoho vědění zabíjí odvahu.“


1. OBJEVENÍ TOHO PRAVÉHO. Sehnat auto bylo to nejjednodušší. Stálo u cesty, bylo ve slušným stavu a odpovídalo našem představám i finančním možnostem.

2. ZAPLACENÍ AUTA. Na cesty je šikovné mít např. dvě platební karty. Jednu důležitou a jednu do zálohy. Stala se mi však taková nemilá situace. Na důležité kartě jsem si nastavila nízké limity na výběr, „kdyby něco“. Limity nastavuji přes internetové bankovnictví a k tomu se dostávám přes sms kód. Abychom měli další téma na řešení, souhrou okolností mi nejede česká sim karta a peníze na auto se tím staly nedostupné. Situaci jsme vyřešili dojením bankomatu, ale další pozor – v některým případech vás nenechá vybrat více než určitý obnos za den. Zapotili jsme se, ale vše dobře dopadlo.

3. REGISTRACE. Po koupi auta je nezbytné jej zaregistrovat. Díky tomu obdrží nový majitel pár papírů a SPZ-tky. Nejvíc nás potěšilo, že máme SPZ-tky z New Hampshiru s nejlepším mottem státu, co jsme kdy viděli. „Live free or die.“ (Žij svobodně nebo vůbec/zhyň/umři/…) Svoboda, ta nám voní. V NH se k tomuto heslu vztahuje například i nepovinnost nosit bezpečnostní pásy v autě či helmy na motorce (ale my jsme samozřejmě odchovaní Češi a bez pásu ani ránu). U registrace po nás milé paní úřednice chtěly různé papíry a v tom vězel kámen úrazu. 

K tomu, aby mohl mít cizinec turista vlastní auto v USA, potřebuje:

  • Proof of Residency (trvalé bydliště)
  • Title od předchozího majitele (papír, který obdržíte potom, co auto koupíte)
  • Víza
  • Štěstí na dobrou paní úřednici, která to sice taky v životě nedělala (jako všechny kolegyně ve státě NH), ale najde způsob jak celou záležitost vyřešit pro váš prospěch
  • Cca 180 USD na poplatek

4. INSPEKCE. Další částí koupě auta je inspekce jeho technického stavu (každý stát řeší jiné faktory). Na tu jsme dostali 10 dní a protože jsme měli povinnosti (vrátit pujčené auto do New Jersey), neřešili jsme ji hned. 

5. POJIŠTĚNÍ. Posledním krokem je pojištění, které jsme získali díky rodině, u které jsme přespávali. Je to pěkná darda a je třeba jej mít pro každého řidiče (na rozdíl od českého pojištění samotného auta).


Dohromady jsme projeli cca 600km za míň jak týden mezi jednotlivými městečky a jejich radnicemi, magistráty a auto-úřady. Na úřadech to funguje v Americe stejně jako u nás – nevíme, zavolejte tam, jeďte tam (odkud jsme zrovna přijeli). Během toho jsme každý den jezdili zpět do Littletonu kontrolovat, jestli tam naše dodávka stále je, jelikož jsme se chystali za ni pomalu zaprodat duši. Vašek se velmi rychle zorientoval a řídil mezi městečky jako mezi Brnem a Kuřimí. Já jsem měla možnost potrénovat jízdu pod jeho suprvizí.

Celý problém spočíval především ve faktu, že jsme cizinci a nemáme trvalé bydliště na dobu pobytu v USA. Rady, které jsme dostali před odjezdem, byly bohužel poplatné 90. létům a po roce 2001 se prý celý systém hodně zpřísnil, aby se omezil volný pohyb kdejakých Andrejí a Vašků. Situaci jsme vyřešili díky kamarádovi.
 

JAK TEDY SEHNAT AUTO V USA?

První je třeba sehnat dobrého kamaráda! 💙


A co nejdřív si koupit místní telefon, nejlépe se signálem a daty. Bez něho bychom to nezvládli!

Podtrženo sečteno, v neděli 5.2. večer jsme přijeli do New Hampshiru, přes pracovní týden lítali po úřadech, na poslední chvilku v pátek vyřešili trvalé bydliště, koupili auto, potvrdili všechny papíry a v sobotu dopoledne opět vyrazili do New Jersey, abychom v neděli večer vrátili pujčené auto. Byla to jízda. 

O jízdě zpět v příštím článku. To byl heavy metal.


Fotky a reporty na www.facebook.com/andyjede.




Žádné komentáře:

Okomentovat