neděle 26. února 2017

Oblíbená kombinace

 

🐕 New Hampshire a péče o auto 🌲


Cesta tam a zase zpátky, Hobbit hadra


Ano, ještě jednou jsme se vrátili do NH. Potom, co jsme se úspěšně přesunuli naší krasojízdou dvěma auty ze severu do New Jersey, jsme zjistili, že povinnou technickou inspekci nově zaregistrovaného auta musíme udělat ve státě, kde jsme jej koupili. Opět jsme vyrazili na cestu, tentokrát jen v naší dodávce, za volantem Vašek s mnohem nižší hladinou adrenalinu a směřovali na jih NH rychle splnit inspekci, která musí být udělána do 10ti dnů od koupě vozidla.


Počítali jsme s tím, že se nevyhneme výměně předního skla a díky kontaktu na mechaniky jsme měli i slušnou šanci na to ji stihnout a nenechat se jako cizinci zbytečně natáhnout. Po přespání u borců v Concordu s ukecanou kočkou jsme hned ráno vyrazili do dílny a svěřili dodávku do jejich péče. Na hodinu, během níž auto diagnostikovali, nám půjčili auto, abychom mohli zajet do města na snídani a vzhledem k tomu, že k řízení dodávky mám prozatím zákaz (počkáme nejprve na velké parkoviště), cvičila jsem své řidičské schopnosti alespoň s autem půjčeným. S křižovatkami, pruhy a přejížděním se pořád moc nekamarádím, ale oproti předchozím podmínkám to byla projížďka jedna báseň.


Po návratu nás v dílně hned několikrát mile překvapili – auto má prý inspekci hotovou ve stavu jakém je už z předtím (prý viz. nálepka na okně, kterou jsme moc neřešili) a tím pádem okno řešit nemusíme! Při obecné kontrole stavu ale zjistili prosakování kapaliny na převodovce (tehdy jsem byla seznámena s kapalinami u převodovky) a doporučili nám ji raději nechat teď spravit za cca 200 dolarů, než později odvařit převodovku celou a potýkat se tak s výměnou za tisíce dolarů. Shodli jsme se, že to zní rozumně, obzvlášť vzhledem k tomu, že jsme ušetřili peníze na výměnu čelního skla (odhadovali cca do 300 USD). Dodávka byla od toho dne zkontrolována, nejlepším stavu jakém mohla být, pneumatiky přifouknutý a všelijaký kapaliny a oleje vyřešený. O tom jak po této precizní kontrole chcípla uprostřed Bostonu později.


Couchsurfing č. 4 – Přátelé a How I Met Your Mother v novohampshirském podání


A čekal nás další skvělý couchsurfingový večer. Vašek se zkontaktoval se Sarah žijící v malém městečku jménem Jaffrey na jihu NH. Sarah pochází z Texasu, kde často hostovala a přestože většinou nepřijímá surfery bez pořádné reference, zaujalo ji, že má někdo zájem zůstat v jejím současném bydlišti, protože se nejedná o nijak známé či turistické místo. Tomu odpovídalo i naše večerní bloudění mezi domy, stromy a závějemi, protože na mapě nebyly domy správně číselně zaznamenány, a čísla na domech byla na přeskáčku. A tak jsme opět jednou vymrzli v hromadách sněhu, ale nakonec přistáli v přátelské atmosféře společné večeře se Sarah, jejím manželem a přáteli. A kupou mazlíčku!


Otevřeli jsme dveře a hned za nimi seděl nádherný modrooký husky jménem Montana. Další okrasou byla neuvěřitelně chlupatá kočka s očima jak ping-pongáče, která prý původně cestovala s cirkusem. A parta místních milovníků NH, přírody, hor a zimy byla jak vystřižená ze sitcomu ala Přátelé. Pohostili nás vínem, výbornou večeří (špeclemi z rodinného německého dědictví) a hromadou vtípků a vyprávění. Nejlepší na couchsurfingu je, jakým způsobem člověk na chvilku zapadne do něčí domácnosti a společnosti, jakoby obul jejich papuče a byl součástí místních. Každý couchsurfing je jiný a tenhle byl neuvěřitelně pohodový a srandovní díky dobré partě přátel a jejich vzájemných vtípků. Večer jsme uzavřeli kostkami o žetony a bohužel jsem se musela i rozloučit s huskym, ze kterýho jsem se upřímně málem potentovala. Na noc jsme se rozdělili na gauč a matračku a na Vaška celou noc upřeně čuměla kočka na okně a celou noc dozorovala. Vašek má raděj psy, ale očividně kočky vyhledávají jeho přítomnost.


Zádrhel v Bostonu


Další den ráno nás vyprovodil tatínek Sarah a my vyjeli směr Boston, kde jsme měli šanci na další potencionální couchsurfing. Ten nakonec nevyšel, protože se nás sešlo více na jeden termín a nebylo možné, aby nás tolik přespalo v jednom bytě studentíka se spolubydlícími. V Bostonu nám přestal kompletně fungovat americký telefon a tím pádem i data a my tak dojeli na místo, kde jsme doufali v možnost přespání a až tam na WiFi zjistili, že se akce ruší. Motali jsme se tak s dodávkou po centru Bostonu a úzkých uličkách univerzitní oblasti Cambridge a hledali parkoviště a obchod na nákup oběda.


Narazili jsme na potraviny s malým parkovištěm ideálním na pauzu. Vašek zajel na parkoviště a začal jako vždy obratně zacouvávat na místo, když v tom začalo být auto podezřele tišší a tišší. Chtěla jsem se mu začít smát, že mu chcípl automat, o čemž jsem byla dříve poučena, že se v podstatě stát nemůže. Úsměv mi zatuhl v momentě, kdy auto opravdu ztichlo, chcíplo a nehodlalo pokračovat. Benzín ukazoval čtvrt nádrže, čímž mě Vašek uklidnil o několik hodin dřív, když jsem říkala, že už jsme dlouho netankovali (naposledy hned po vrácení auta z půjčovny v NJ, čili opravdu v kdysi dávnu).


Na pomoc nám přispěchal zaměstnanec obchodu, přistavil své auto, pokusil se nám nahodit baterku, se kterou ale problém nebyl. Naučili jsme se alespoň frázi „jump the battery“. Dodávku jsme zatlačili na místo a opět měli více štěstí než rozumu. O pár budov dál byla na rohu benzínka, kam jsme zašli pro barel benzínu. Po cestě jsme vymýšleli katastrofické scénáře, telefonáty do autodílny, ze které mělo být auto naprosto v pořádku, vypočítávali odtahovku bez pojištění poruchy vlastního auta,…


Ukázalo se, že auto prostě nejede, pokud nemá benzín. Problem solved.


Při další návštěvě Home Depot jsme koupili barel a nehodláme tuhle srandu opakovat.




Zastávku na parkovišti jsme zakončili skvělým obědem z obchodu, kde mezi normálními potravinami stály i samoobslužné barůvky plné hotového jídla, salátů, kuskusu a jiných dobrot.


Jiný couchsurfing se nám na poslední chvilku sehnat nepodařilo a tak jsme poslední noc před týdnem hlídání domu strávily v klasickém motelu Red Roof Inn.


Během následujících dnů jsme k barelu dokoupili i startovací kábly a frázi „jump the battery“ využili naostro. Trochu nechtě, ale úspěšně testujeme limity našeho auta, naštěstí dokud jsme v civilizaci. Trošku nám to cuchá nervy, ale ve výsledky nás to baví a nedá se, než se smát každý nový poruše.


Říká se, že s poctivostí nejdál dojdeš, ale myslím, že s humorem ještě o kousek dál. 😆




Fotky a reporty na www.facebook.com/andyjede. 




Žádné komentáře:

Okomentovat